IZAZOVAN POVRATAK U CRNO BIJELI SVIJET NOIR KULTURE I UMJETNOSTI


noir_7

Festival noir filma, književnosti, kazališta, glazbe, umjetnosti održat će se od 23.do 27. svibnja 2012. na nekoliko atraktivnih zagrebačkih lokacija

Noir festival je osnovan s ciljem promicanja noir umjetnosti i kulture. Prvo izdanje festivala održano je u Zagrebu u svibnju 2011., a ljubitelji ovog stila mogli su uživati u filmskim projekcijama noir klasika u art kinu Tuškanac i u Kinu pod zvijezdama, u premijeri kratkometražnog noir filma “Mean to me” kao i u istomenoj izložbi fotografija, panel diskusijama i modnoj izložbi. Festival je posjetilo vise od dvije tisuće ljudi, a počasni gost festivala bio je Peter McGough, producent filma “Mean to me” i jedna polovica svjetski poznatog umjetničkog dvojca McDermott&Mcgough. U ljetnim mjesecima festival se preselio u grad Zadar gdje je privukao mnogobrojnu domaću i stranu publiku, a počasni gosti su bili Oscarom nominirani glumac Brian Geraghty, glumica Krysten Ritter i najpoznatiji hrvatski top model Helena Šopar koji su predstavili svoj neo-noirovski filmski uradak Mind games.

Drugo izdanje Noir festivala održat će se od 23. do 27.svibnja, a sve posjetitelje i zaljubljenike u noir umjetnost i kulturu očekuje bogati program:

– izložba fotografija Saše Šekoranje inspiriranih noir filmskim klasicima
– premijera filma Headhunters (snimljenog prema istoimenoj knjizi Jo Nesbøa)
– premijera hrvatskog kratkometražnog neo-noir filma Iris (režija: Andrija Mardešić, gl.uloge: Ivana Roščić, Goran Bogdan)
– noćne projekcije noir filmova
– konceptualna monodrama – Diva Edvina Liverića
– audio-vizualni performans našeg najpoznatijeg strip crtača svjetskog ugleda Danijela Žeželja pod nazivom Cuore
– koncert talijanskog benda Alibi fulmine
– promocija romana danskog kralja kriminalističkog romana Jussija Adler-Olsena – Žena u kavezu
– revija modnog brenda Charlie
– program animiranih filmova u noir stilu namijenjen najmlađima

Tako će krajem svibnja Muzej arhitekture, art kino Tuškanac, Kino pod zvijezdama Tuškanac, Galerija Velvet i Dežmanova ulica postati jedinstvena i atraktivna pozornica noir događanja koja će obožavateljima ovog stila omogućiti potpuni doživljaj.