‘LOVCI NA GLAVE’ JOA NESBØA NA NOIR FESTIVALU


headhunters_Photo-By-Carl-Christian-Raabe

 

Norveško filmsko remek-djelo ‘Lovci na glave’, snimljeno po istoimenom svjetskom književnom hitu zvijezde krimića Joa Nesbøa, svoju regionalnu premijeru doživjet će u sklopu predstojećeg Noir Festivala,koji se drugu godinu zaredom od 23. do 26. svibnja održava u Zagrebu.

 

Headhunters – Lovci na glave popularni je kriminalistički roman Joa Nesbøa, najpoznatijeg norveškog pisca krimića prema čijoj je priči snimljen ovaj vrhunski norveški triler. ‘Headhunters’ je već pri premijernom prikazivanju oduševio publiku, ali i kritičare diljem svijeta, a radnja ovog filma sigurno će pridobiti i zadovoljiti izbirljivu hrvatsku publiku. Upravo zato zagrebački Noir Festival, koji se po drugi puta održava od 23. do 26. svibnja, ima čast da u sklopu svog programa hrvatskoj, ali i regionalnoj publici premijerno prikaže ovaj film, koji zahvaljujući vrhunskoj produkciji, broju gledatelja i zaradom konkurira mnogim hollywoodskim hitovima. Poznat po odličnim zapletima, ali i vrhunski razrađenim pričama, Nesbø je dokazao da je Headhunters samo nastavak njegovih uspješnih djela, zapleta koji gledatelja u svakom dijelu filma ostavljaju bez daha. Iako junak filma nije njegov ‘najdraži’ lik, detektiv Harry Holle, Nesbø je pronašao dovoljno kvalitetno nadahnuće da stvori vrhunsku knjigu koja je u režiji Nesbøova sunarodnjaka Mortena Tylduma  prema mnogima, i publici i kritici, dobila još bolju filmsku verziju.

 

Glavni je lik filmaRoger Brown (Aksel Hennie), najuspješniji norveški agent za zapošljavanje, “lovac na glave”, oženjen lijepom vlasnicom galerije Dianom Brown (Synnøve Macody Lund). No, zbog stila života iznad svojih mogućnosti bavi se krađom umjetnina. Na otvorenju galerije njegova ga žena upoznaje s Clasom Greveom (Nikolaj Coster-Waldau) koji nije samo idealna osoba za ‘posao’ za koji Roger upravo regrutira kandidata već je i vlasnik Rubensovog djela ‘Lov na veprove u Kaledoniji’, jedne od najtraženijih slika na tržištu umjetnosti. Roger tako dobiva priliku da postane financijski neovisan i započinje planiranje svoje, do sada najveće, krađe. No, vrlo brzo upada u nevolje ali ovog puta financijski problemi nisu ti koji će ga ugroziti njegov status, brak, a na koncu i život…

 

Jo Nesbø je 52-godišnji norveški pisac kriminalističkih romana, koji je svjetsku slavu stekao serijalom djela o detektivu Harryju Holeu. Prema mišljenju književnih stručnjaka, Nesbø je trenutačno najpoznatiji svjetski pisac krimića, čija su djela prevedena na više od četrdeset svjetskih jezika, a neka od njih danas se smatraju najboljim krimićima u povijesti.

 

Bivši nogometaš i broker u svojim je knjigama pronašao dovoljno prostora i mogućnosti da pokaže svoj talent, a koliko uspješan je bio najbolje pokazuje veliki broj priznanja koje je dobio za svoja djela. Prva Nesbøova knjiga prevedena na hrvatski bila je Crvendać, 2000. godine. Ta knjiga donijela mu je nagradu Norveškog udruženja knjižara za najbolji roman godine, a 2004. Crvendać je proglašen najboljim norveškim kriminalističkim romanom svih vremena. Nesbø je autorska prava za film o kontroverznom detektivu Harryju Holeu, glavnom i omiljenom liku većine svojih djela, prodao jednom hollywoodskom studiju, a s obzirom da je još relativno mlad nema sumnje da se od Nesbøa može očekivati još niz vrhunskih književnih ostvarenja.

 

O kvaliteti Nesbøovih djela najbolje svjedoči činjenica da je prema njegovom djelu Headhunters (‘Hodejegere’ – ‘Lovci na glave’) snimljen istoimeni film, koji je vrlo brzo stekao naklonost kritičara, a koji upravo na ovogodišnjem Noir Festivalu ima i svoju regionalnu premijeru. Regionalna premijerna projekcija filma ‘Lovci na glave’ najavljena je u sklopu filmskog programa NOIR Festivala za petak 25. svibnja u 21 h u Kinu pod zvijezdama Dubravkin put, u idili gradske šume na Tuškancu. Ovo je ujedno i prva filmska projekcija u nedavno obnovljenom Kinu pod zvijezdama Dubravkin put (Ljetno kino Tuškanac) nakon pauze duže od desetljeća.

 

Lovci na glave prikazuju se u sklopu Noir Festivala u petak 25. svibnja u 21 sat u Kinu pod zvijezdama Dubravkin put. Ulaz na projekciju slobodan je do popunjenja mjesta.

 

Premijernu projekciju filma ‘Lovci na glave’ u sklopu Noir Festivala osigurala je tvrtka Media–Acquisitions Ltd, vlasnik prikazivačkih prava filma za Hrvatsku.