MAURICE ROUCEL

 

maurice-roucel

 

Karizmatični, znatiželnji i uvijek nadahnuti majstor parfema – Maurice Roucel pravi je umjetnik na svom području. “Rođen u znaku djevice, s podznakom u djevici, ja sam koncentrat djevičanstva”, kaže o sebi sa smiješkom Maurice Roucel. “Možda zato neprestano sanjam o novim mirisnim svjetovima, o neistraženim, fantastičnim, nezaboravnim parfemima…” Maurice Roucel rođen je u Cherbourgu na atlanskoj obali Francuske.  Počeo se baviti parfemima prije tridesetak godina kao autodidakt i svojevrsni pionir u izboru i mirisanju parfema. Radeći za Chanel, Maurice Roucel naučio je sve o skupim i profinjenim mirisima visoke parfumerije (Haute parfumerie). Ondje je otkrio tajne najdragocjenijih sirovina i naučio produhoviti  prirodu te stvarati suptilnu alkemiju za bezvremenske parfeme. Iz tog je čudesnog naukovanja i kreativnosti Maurice Roucel  stvorio svoj vlastiti razigrani, ali i uravnoteženi stil. Prisvojio je Cocteauovu misao: “Takt uz smjelost reći će ti koliko daleko možeš ići”, što u njegovom radu znači izdvojiti se, ali ne odbiti publiku. “Intenzivno radim i volim ići do kraja. Mogao sam nastaviti mirno raditi u Parizu, ali sam 1999. ostavio sve i nastanio se u New Yorku. Tada sam imao 49 godina i otputovao sam s dva kovčega da bih u New Yorku otvorio studio Symrise, teoretski na tri godine. Ali ovdje sam do danas… Danas radim između Francuske, Sjedinjenih država i drugih europskih zemalja. To mi baš odgovara”.
Maurice ne radi kao samotni umjetnik, njega uvijek nadahnuje plodni odnos između kreatora i muze, bila to žena ili prestižni parfem. Najveće parfemske kuće priznale su talent Mauricea Roucela i povjerile mu zadatak za koji su bile sigurne da će ga izvršiti – točno izraziti njihovu osobnost i svijet. “Dovoljno mi je da znam se radi o kreaciji za žene za Dior. Isto mi je zamisliti neki parfem za ženu ili za određenu četvrt New Yorka, kao što je bio slučaj s parfemskom kućom Bond No. 9 jer je kreativni proces intelektualne naravi. Volim pristupiti umjetničkom kreiranju parfema na jasan i čist način”. “Na primjer, Jean-Charles de Castelbajac zatražio  je da kreiram parfem u kojem će se osjetiti miris badema iz školskog ljepila kakvo je upotrebljavao kada je bio mali. Mene je to odmah zainteresiralo jer badem nikad nije bio upotrebljen u alkoholnim parfemima. Helmut Lang je priželjkivao da parfem u plahtama sačuva  miris osobe koja s vama dijeli krevet. Poslije možete ili ne morate imati ideju o tome što učiniti”. Za Hermes je stvori ekskluzivni 24, Faubourg, za Gucci  sofisticirani Envy, za Lolitu Lempicki senzualni L, za Frederica Mallea smjeli Musc ravageur, za  Guerlain s njegovim mitskim potpisima kreirani su Instant, Instant Millésime i Insolence.
Maurice Roucel na sebi svojstven način virtuozno stavlja svoj prirodni dar u službu parfema i traganja za čistom emocijom.