Kako poboljšati memoriju?

Vaše je tijelo rezultat milijuna godina evolucije. Da biste održali tijelo u optimalnom stanju, potreban vam je stalni trening. Vaši daleki preci nisu cijeli dan ležali na kauču. Provjerimo koliko dobro opažate i pamtite informacije. Možete li se sjetiti telefonskog broja dvoje ili troje vaših rođaka? Sjećate li se broja i serije putovnice? Kada je rođena baka vaše majke?

Savjeti za poboljšanje memorije

Ako ne znate odgovore na ova pitanja, vrijeme je da trenirate svoje pamćenje. A ako bismo mogli odgovoriti, pronađimo nove alate za poboljšanje vaših vještina.

1. Trenirajte svoje pamćenje

Vaše je tijelo rezultat milijuna godina evolucije. Da biste održali tijelo u optimalnom stanju, potreban vam je stalni trening. Vaši daleki preci nisu cijeli dan ležali na kauču.

Kroz trening pomažete tijelu i mozgu da održe funkcije svih sustava i organa na optimalnoj razini . Kroz vježbanje poboljšavate kardiovaskularnu funkciju, metabolizam i opskrbu mozga hranjivim sastojcima.

F Tjelesna aktivnost pruža horoshiĭ nochnoĭ spavanje i minimalizira vozmozhnyĭ stres tijekom dana. Održavajući način tjelesne aktivnosti, imat ćete bistri um i zapamtiti sve što vam treba.

2. Naspavajte se dovoljno

Da biste najbolje iskoristili svoje sposobnosti pamćenja, morate biti mirni i budni. Glavni način da se pravilno prilagodite memoriranju je dovoljno spavanja.

S nedostatkom sna nećete moći održati potrebnu koncentraciju da biste kodirali ono što želite. Pažnja je pristup memoriji. Ako niste u mogućnosti održati koncentraciju, vrata se neće otvoriti. Držite vrata otvorena, opustite se i naspavajte se.

3. Ekstravagancija

Bilo koja neobična, neobična ili apsurdna stvar zapamti se bolje nego obično. Na primjer, boja i pokret pomažu usidriti informacije u memoriji. Mnogo je lakše zapamtiti sadržaj filma nego knjige, tekst podvučen obojenim crtama od uobičajenog teksta.

Dođite sa svijetlim pomoćnim detaljima – na primjer, stavite prsten na drugi prst ili zavežite čvor na šalu.

4. Razviti koncentraciju

Pažnja je izuzetno važna za pamćenje. Koncentrirajte se da se nečega sjetite. Bez pažnje nećete moći prenijeti kratkoročna sjećanja u dugotrajno pamćenje.

Učinite sve što možete kako biste poboljšali koncentraciju. Ne radite više zadataka istodobno ili skačite s jedne aktivnosti na drugu. Pokušajte se usredotočiti na aktivnost, postupno povećavajući trajanje.

5. Izgradite asocijativne veze

Mozak se sastoji od mnogih sustava koji pružaju različite načine za kodiranje sjećanja. Korištenjem više sustava za kodiranje informacija obogaćujete memoriju i olakšavate postupak memoriranja.

Što više načina možete nešto zapamtiti, to je vjerojatnije da ćete to zapamtiti.

Na primjer, ako se želite sjetiti određenog automobila, obratite pažnju na njegovu marku, oblik, boju, miris, zvuk motora, kao i na to kako se osjećate u vožnji tog automobila. A onda ćete ga se kasnije lako sjetiti.

6. Mentalne slike

Mentalne slike igraju važnu ulogu u pamćenju informacija. Slika se u memoriji zadržava puno bolje od riječi. Stoga se vizualizacija koristi za pamćenje verbalnog materijala koristeći emocionalnu komponentu vizualnih asocijacija.

Kako poboljšati memoriju: 10 savjeta

7. Pratite kontekst

U pravilu se prilikom asimilacije informacija pamti i trenutak i mjesto u kojem se pamćenje odvija. Slučajno smo svi pozdravili osobu na ulici, iako se nismo mogli sjetiti kako smo je poznavali. Da biste se bolje sjećali, napamet morate povezati s određenim kontekstom. Informacije zapamćene u kontekstu bolje se pamte ako su tijekom prisjećanja prisutni fragmenti konteksta.

8. Dodajte malo stresa

Jeste li znali da stres potiče vaše pamćenje na bolji rad?

Razlog leži u evolucijskom razvoju. Trebalo je pamtiti životno opasne događaje. U teškim životnim uvjetima sve se događalo brzinom groma, a preživjeli su samo najbrži pojedinci koji su se mogli sjetiti ovog iskustva i točno ga reproducirati potrebnom brzinom.

To potvrđuju i rezultati znanstvenih istraživanja: ljudski se mozak odmah sjeća iskustva stečenog pod stresom i s vremenom ga brzo reproducira.

Kako se stvara taj blagi stres? Pokušajte se malo uplašiti ili zamislite da sutra ispit morate položiti strogom učitelju.

9. Stalno stimulirajte misaoni proces

Za razvoj memorije trebate neprestano održavati misaoni proces u aktivnom stanju. Lijeni mozak se dobro ne sjeća. Bez obzira na to koliko godina imate, uvijek si postavite ambiciozne ciljeve. U tom slučaju mozak reagira stvaranjem više živčanih veza (kroz grane u obliku dendrita), a vi ostajete pažljivi i uključeni u ono što se događa oko vas.

10. Budite organizirani

Pridržavajući se određenog redoslijeda u svojim aktivnostima , bolje ćete kodirati sve željene informacije u sjećanja. Biti organiziran ne znači biti rigidan.

To znači razlikovati stečeno iskustvo i kodirati ga u odgovarajuće asocijativne poveznice. Organizirajte svoj život da biste stekli sposobnost pamćenja.