Zašto su cirkuski šatori uvijek kružni?

Svijet cirkusa čaroban je svijet koji utječe na sve, velike ili male. Svijet u kojem životinje dresirane čovjekom izvode razne akrobatske trikove, u kojima se smijemo i zabavljamo uz klauna dok nam srce puca u usta nevjerojatnim nastupima akrobata…

Postoje velike razlike između cirkusa kada se prvi put pojavio i njegovog modernog stanja danas. U prošlosti su se u cirkusima prikazivale utrke kočija, borbe životinja i razne smiješne emisije. Te su se predstave održavale na otvorenom u uskim, dugim i visokim dolinama. Predstave su svi lako gledali. Cirkusi su s vremenom postali pokretni. Demonstracije su se počele održavati u velikim šatorima. Broj i vrste izvedbi također su se promijenili. Moderne cirkuske igre, posebno plesovi pasa i medvjeda, biciklizam majmuna, pozdrav konja publici, ples slonova, zezanje grabežljivih lavova i tigrova s ljudima, postali popularniji u naše vrijeme. Akrobatski pokreti koje su izvodili muški i ženski akrobati iz prošlosti odvijali su se u cirkuskim šatorima.

Povijest cirkusa doseže čak do starih rimskih kraljevstava. Iz ovdje izvršenih arheoloških iskopavanja razumjelo se da je prve cirkuske igre otkrio i razvio Rimljanin Romul, a kasnije prenijeli u Francusku. Nakon polovice osamnaestog stoljeća u Engleskoj su se pojavile cirkuske predstave. Temelj današnjih modernih cirkuskih predstava postavljeni su nastupima britanskog konjičkog časnika. U njegovom cirkusu, koji je osnovao 1763. godine, glavna emisija bila je jahanje konja, a on se pobrinuo da se konji tijekom predstave uvijek okreću u krugu Drugi vlasnik cirkusa, Antonio Franconi, rekao je da je optimalni promjer kruga oko 13 m.